Bescherming tegen vakantieziekten

Je hond meenemen op reis kan enorm leuk zijn, zeker als je heerlijk samen kan wandelen.

Denk er wel aan dat een hond geen mens is en niet kan vertellen of er iets aan de hand is.

Tijdens de reis:

  • Sommige honden zijn wagenziek en kunnen als gevolg van de misselijkheid gaan kwijlen en braken. Hier zijn wagenziektetabletjes voor te krijgen.
  • Een lange en warme reis is voor uw huisdier minstens zo vermoeiend als voor u. Zorgt u ervoor dat er een raampje open staat en dat uw huisdier voldoende kan drinken en dat u regelmatig de hond even uitlaat (let op langs de snelweg!).

Op bestemming:

  • Behandeling met tekenband, pipetten of spray tegen teken, muggen en zandvliegjes. In tropische en subtropische landen zoals de landen rond de Middellandse Zee en de onderste helft van Frankrijk loopt uw huisdier het risico een aantal vervelende parasitaire infecties op te lopen. Deze infecties kunnen worden overgebracht door beten van teken (Babesiose, Ehrlichiose en Borreliose), muggen (hartworm) en zandvliegjes (Leishmaniose).
  • teken haak
    Onze ervaring is dat teken het best zijn te verwijderen met een tekenhaakje waarvan hierboven een voorbeeld te zien is.
    Controleer elke dag op teken, ook met een tekenband, pipet of spray voorkomt u nooit met 100% zekerheid de innesteling van een teek. Verwijder gevonden teken met een speciale tekenhaak of -pincet.
  • Dichter bij huis in Duitsland, zelfs tot in Limburg en oost Groningen, komt de vossenlintworm voor. Deze lintworm is niet zo gevaarlijk voor uw hond maar meer voor u zelf!

Bij thuiskomst:

  • Raadpleeg altijd de dierenarts als uw huisdier na een reis in het buitenland (tot enkele maanden ná thuiskomst) één van de volgende verschijnselen vertoont: koorts, rood-bruine urine, kreupelheid, hoesten/benauwdheid, bleke slijmvliezen en/of vermagering.
  • Vermeldt bij ziekteverschijnselen altijd dat u in het buitenland bent geweest met uw huisdier, het kan levensreddend voor het dier zijn!