Suikerziekte, diabetes mellitis

Steeds meer dieren lijden aan Diabetes mellitis (suikerziekte).

Elk jaar wordt een Wereld Diabetes Dag georganiseerd voor mensen en is er wereldwijd aandacht voor de ziekte. Niet alleen bij mensen maar ook bij dieren komt diabetes voor en net als bij mensen is ook bij dieren een explosieve toename in het aantal diabetes gevallen te zien.

Uit in 2006-2007 gepubliceerde cijfers blijkt dat in het Verenigd Koninkrijk 1 op de 230 katten aan suikerziekte lijdt, veel meer dan 10 jaar daarvoor. Bij honden komt diabetes ook steeds vaker voor, sommige rashonden blijken zelfs extra gevoelig voor de ziekte.

Door dierenartsen in Nederland wordt de ziekte bij huisdieren steeds vaker gediagnosticeerd. Gelukkig is de kennis over suikerziekte bij dieren ook toegenomen, waardoor dieren met deze ziekte steeds beter te behandelen zijn.

Ook zijn ook steeds meer eigenaren gemotiveerd om met de behandeling van hun suikerzieke huisdier te beginnen.

Wat is Suikerziekte?

Suikerziekte is het gevolg van een tekort aan insuline of door een afname van gevoeligheid voor insuline. Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de gespecialiseerde cellen in de alvleesklier.

Insuline zorgt ervoor dat het suiker in het bloed kan worden opgenomen door de lichaamscellen. Bij een tekort aan insuline kan het suiker niet vanuit het bloed naar de cellen die het nodig hebben. Het suiker blijft in het bloed en zal door de nier worden uitgescheiden. Suiker trekt echter weer water aan ook in de nier, met het gevolg dat er meer urine geproduceerd wordt.

In het laatste geval ligt de oorzaak buiten de alvleesklier door ziekten die de gevoeligheid van de cellen voor insuline verlagen. Insuline heeft dan minder effect en pas bij hogere concentraties zal het suiker kunnen worden opgenomen. Hierdoor zullen de insuline-vormende cellen uitgeput raken en minder insuline gaan produceren.

Dit is bijvoorbeeld het geval door een teveel aan groeihormoon, regelmatig loops worden of de Ziekte van Cushing. De oorzaak van de afname van gevoeligheid zal opgespoord dienen te worden en zo mogelijk worden behandeld.

De meeste gevallen zijn echter door een direct tekort aan insuline.

Symptomen

Meer drinken en meer plassen, maar ook meer eten én juist vermageren zijn symptomen waar diereigenaren alert op moeten zijn. Bij deze symptomen dient een eigenaar een dierenarts te consulteren en het huisdier te laten controleren op onder anderen suikerziekte.

Behandeling

De behandeling bij honden en katten bestaat, net als bij de mens, uit het toedienen van insuline.
In het begin dient door regelmatig bloedonderzoek de juiste dosis gevonden te worden om dit vervolgens een paar keer per jaar te controleren.

vetpenSinds zomer 2012 is er een nieuwe manier van toedienen ontwikkeld voor dieren: de VetPen®. Hierbij wordt het de eigenaar eenvoudiger gemaakt Insuline toe te dienen en is een exacte dosering makkelijker.

Vaak wordt ons gevraagd: “Kan ik een naald vaker gebruiken?”. Het antwoord is in principe “Nee”. Veel mensen gebruiken een naald meerdere keren om de hond of kat te injecteren. Vaak gaat dit goed maar wees ervan bewust dat de naalden voor éénmalig gebruik zijn gemaakt. Bekijk hier de naaldpunt

Prognose

Onbehandelde suikerziekte kan op den duur leiden tot allerlei complicaties zoals oogafwijkingen of zenuwaandoeningen.
De diagnose suikerziekte bij een huisdier is niet per se het begin van het einde, sterker nog: een tijdig en juist behandelde suikerzieke hond of kat heeft praktisch dezelfde levensverwachting als zijn gezonde soortgenoten. Waar is de WC?!

Meer informatie

Suikerziekte bij kat (facebook-pagina)
Suikerkatten forum (voor vragen of ervaringen).