Chocolade

De meeste mensen weten dat chocola giftig is voor onze huisdieren.
Minder bekend is dat ook cacaodoppen giftig zijn!

Cacaodoppen!!

Inleiding

Vaak worden cacaodoppen gebruikt om de grond te verbeteren.
Deze cacaodoppen bevatten echter een grote hoeveelheid theobromine. Dit is dezelfde stof die in chocolade verantwoordelijk is voor de vaak ernstige vergiftigingen bij honden. Honden eten hier graag van en zo wordt er jaarlijks melding gemaakt van enkele gevallen van vergiftigingen.
Ook katten kunnen niet goed tegen theobromide maar katten zullen niet zo snel chocolade eten.

De symptomen kunnen zeer ernstig zijn, afhankelijk van de opgegeten hoeveelheid. Theobromine geeft een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Daarnaast hebben ze invloed op de organen (vooral van de luchtwegen) en veroorzaken een verhoogde doorbloeding van de nieren, de hond moet dan extreem veel plassen.
Een dosis van 100 - 250 mg theobromine/kg lichaamsgewicht is een potentiële dodelijke dosis.
Theobromine wordt bij honden en katten zeer traag afgebroken in het lichaam, na 17 uur is pas de helft van de stof uit het lichaam verdwenen.

Onder aan deze pagina (of op Chocolate Toxicity Calculator) vindt u een rekenhulpje dat u kan vertellen of u ons moet bellen of niet. LET OP: u moet de eenheden naar kilogrammen en grammen aanpassen.

Onderstaand overzicht geeft de concentratie van theobromine in enkele producten per gram product:

  • Witte chocolade: 0.009 mg
  • Oplos chocolade: 0.5 mg
  • Melk chocolade: 1.5 - 2.2 mg
  • Pure chocolade: 4.5 - 16 mg
  • Cacao poeder: 5.3 - 26 mg
  • Cacao bonen: 11 - 43 mg
  • Meststof met cacao: 14 - 30 mg

Voor een hond van 10 kg is dus ongeveer 30 gram meststof gevaarlijk!

Voor wat betreft chocoladerepen ontstaan er problemen zoals in de tabel hieronder weergegeven:

Bijvoorbeeld een reep van ca 50 gram en problemen vanaf 100 mg per kilogram lichaamsgewicht. Een hond van 10 kg kan dan 1000 mg theobromide binnen krijgen voordat het problemen krijgt.

Theobromide per 50 gram reep Probleem voor hond van 10 kg
Witte chocoladereep: 0.45 mg 2222 repen
Melk chocoladereep: 75 tot 110 mg 9 tot 13 repen
Pure chocolade reep: 250 tot 800 mg 1,25 tot 4 repen

U ziet, de hond kan best wat hebben maar het blijft oppassen, een schaal met paaseieren of een chocolade letter (vaak zwaarder dan een reep) is zo verorberd door uw huisvriend.

Verschijnselen bij vergiftiging:

Na 2 - 4 uur: Onrustig, braken, urineverlies, buikkrampen, diarree, te snelle hartslag, hoge temperatuur, abnormaal snelle ademhaling.
Enkele uren daarna: Hartritmestoornissen, spierstijfheid, verhoogde reactie op prikkels, onzekere gang bij het lopen, stuipen, coma. De dood kan optreden 18 tot 24 uur na het optreden van de hartritmestoornissen.

Therapie:

Eerste hulp: als het minder dan twee uur geleden is dat de hond chocolade heeft gegeten, probeer hem dan direct te laten braken, ga hiervoor naar een dierenarts! Laat hem NOOIT iets eten of drinken wat zout is om hem te laten braken (bijvoorbeeld een flinke schep zout in de keel gooien!), het is gebleken dat zout snel wordt opgenomen en daardoor ook snel een zoutvergiftiging kan veroorzaken.
Er is geen specifiek tegengif. De therapie is gericht op de ziekteverschijnselen die zich voordoen en kan het best door de dierenarts bepaald worden.