Konijnen maken steeds meer deel uit van de huishoudens in Nederland
Een konijn kan gemiddeld 6 tot 8 jaar oud worden met uitschieters naar 12 en zelfs 15 jaar. Een konijn kan al vanaf 5 maanden geslachtsrijp zijn. Het vrouwtje (“voedster” geheten) heeft een draagtijd van gemiddeld 32 dagen, ze kan gemiddeld 6 tot 8 jongen baren. De voedster voedt haar jongen maar 1x per dag (!) ze moeten dan ook vooral niet gestoord worden. Wij adviseren om voedsters te steriliseren om baarmoederproblemen op latere leeftijd te voorkomen (lees hier meer).
Als konijnen verharen duurt deze periode ca. een maand, het verharen loopt van achter naar voren. Tussen de verharingsperioden komen er nauwelijks haren af, schilfers en abnormaal verharen is een reden om hiernaar te laten kijken door de dierenarts.
Voeding en keutels
De voeding van het konijn is zeer belangrijk, gebruikelijk krijgen konijnen mengvoer te eten maar belangrijker is vers en goed hooi. Veel konijnen krijgen ook te veel te eten, doorgaans is 30 gram per kilogram lichaamsgewicht voldoende. Beter is “biks-voer” te geven (bijvoorbeeld “Science Selective Rabbit 4+”) omdat ze dan niet kunnen selecteren. Konijnen moeten ook elke dag eten hebben, ze kunnen slecht tegen vasten.
Een gezond konijn heeft een goede eetlust en een goede “keutel productie”. Er zijn 2 soorten keutels: droge (dag-) en natte (nacht-)keutels, de natte keutels hoort u niet te vinden in het hok, deze eet het konijn direct vanuit de anus op, hieruit haalt het zijn eiwitten. Bij overmatig voeren van mengvoer/biks zou u ze wel kunnen vinden in het hok of ze blijven aan de anus plakken, dit is dan geen diarree hetgeen vaak wel gedacht wordt. De eetlust vermindert ook door scheve tanden en/of kiezen, hierdoor kan het konijn niet goed kauwen op het voer of zelfs helemaal niet meer in staat om te eten. Soms ziet men hierbij een natte onderkin en natte pootjes.
Haarballen
Haarballen komen bij konijnen regelmatig voor, de oorzaak kan zijn dat het konijn te weinig hooi krijgt, dit hoort altijd in ruime mate in het hok aanwezig te zijn. Een andere oorzaak van haarballen kan verveling zijn, konijnen zijn namelijk echte gezelschapsdieren.
Snot
“Snot” is een ziekte van de neusholte die zich kan uitbreiden tot longontsteking. “Snot” is te herkennen aan vieze voorpootjes en soms een vieze neus.
Maden
Staat het konijn buiten dan is het van belang op warme dagen elke dag het konijn te controleren op “maden”, dit zijn larfjes van vliegen die hun eitjes hebben afgezet op vochtige warme plekken: bijvoorbeeld rond de anus van het konijn, deze maden kunnen het konijn ernstig verwonden binnen enkele dagen!
Er is een middel op de markt dat voorkomt dat vliegen eitjes leggen. Toch blijft het belangrijk in deze periode goed op het konijn te letten!
Vaccinatie
Twee belangrijke ziekten waartegen ingeënt kan worden zijn Myxomatose en Hemorrhagische konijnenziekte (Rabbit Hemorrhagic Disease, RHD). Deze ziekten spelen met name een rol bij konijnen die buiten worden gehouden. Myxomatose wordt overgebracht door muggen die de ziekte van besmette (wilde)konijnen kunnen overbrengen naar uw konijn. Hemorrhagische konijnenziekte kan via verschillende wegen worden overgebracht; o.a. via besmet hooi of insecten.
Sinds december 2015 is er een nieuwe variant van Hemorrhagische konijnenziekte (RHD-2) in Nederland. Er is een vaccin geregistreerd tegen deze ziekten (myxomatose en RHD en RHD2), konijnen vanaf de leeftijd van 5 weken kunnen gevaccineerd worden. De vaccinatie beschermt een jaar tegen Myxomatose en klassieke RHD en RHD2. In risico gebieden wordt geadviseerd elk jaar te vaccineren.
Konijnenspreekuur
Voorheen was er elk voorjaar een speciaal ‘konijnenspreekuur’. Door de corona-crisis is dit al 2 jaar niet meer georganiseerd en ook dit jaar zullen we niet het risico verhogen en op één of twee dagen veel eigenaren met konijnen bij elkaar te vragen. Tevens is de noodzaak van snel achter elkaar vaccineren niet meer nodig Tijdens dit spreekuur kunnen we uw konijn – tegen gereduceerd tarief – vaccineren tegen bovenstaande ziekten.
Vraag uw eigen dierenarts naar extra informatie.