Gebitsproblemen

Wist u dat:

… 80% van de honden ouder dan 3 jaar last heeft van gebitsproblemen.
… 2 van de 3 katten ouder dan 3 jaar last heeft van gebitsproblemen.

Zoals hier boven aangegeven komen gebitsproblemen dus veel vaker voor dan u misschien denkt, misschien ook wel ongemerkt bij uw eigen dier. Gebitsproblemen ontstaan vaak geleidelijk, waardoor het dier geen acute pijn laat zien en gewoon door blijft gaan in zijn dagelijkse routine en goed blijft eten. Maar gebitsproblemen zijn net als voor ons zeer pijnlijke aandoeningen.
Met veel problemen waarvoor wij met spoed en veel pijn bij een tandarts zullen zitten, zou een dier gewoon door blijven eten ondanks de pijn.

Wat voor vele onbekend is, is dat gebitsproblemen een ernstige aantasting op de algehele gezondheid van uw dier kan veroorzaken. Bacteriën kunnen vanuit het gebit namelijk heel makkelijk via de bloedbaan in een aantal vitale organen terecht komen zoals op de hartkleppen en in de nieren. Dit kan voor ernstige problemen zorgen. Verder is het oppervlakte van het gebit een vrij groot oppervlakte. U kunt zich voorstellen dat als zo’n groot oppervlakte vol zit met bacteriën, het lichaam hier continue hard voor aan het vechten is hetgeen ook weer nadelige gevolgen kan hebben.

Gelukkig kunnen deze problemen goed en makkelijk voorkomen worden. Dit kan door het dagelijks poetsen van de tanden, net als bij ons. Als u dit al bij de pup en/of kitten aanleert is het voor het dier hetzelfde als dat u een pup leert zitten voordat hij zijn eten krijgt of dat een poes niet op het aanrecht mag springen. Maar ook oudere dieren kunt u nog steeds het tandenpoetsen aanleren, het heeft iets meer tijd nodig maar het is zeker niet onmogelijk. Wat het belangrijkste is, is dat u zowel bij een jonge en volwassen dier niet moet verwachten dat u direct een tandenborstel in de bek kan steken en kan beginnen met poetsen. Het aanleren van het poetsen gaat stapsgewijs. Wilt u leren hoe u stapsgewijs de tanden kunt poetsen van uw dier kom dan langs bij één van onze paraveterinairen die alles laat zien en uitlegt voor het aanleren van het tandenpoetsen. Maak hiervoor wél een afspraak!

Daarnaast kunt u tijdens het paraveterinair spreekuur bij ons altijd het gebit door onze paraveterinairen laten controleren. Op deze manier kunt u goed zicht houden op hoe het gebit van uw dier er voor staat. En bent u er op tijd bij mocht het dier behandeld moeten worden. Zo kunt u een hoop pijn, ongemak maar ook kosten voorkomen.

Een consult op het paraveterinair spreekuur is gratis maar u moet wel altijd even bellen voor een afspraak.

© Jiri Foltyn | Dreamstime.com – British shorthair cat playing with toothbrush