Bloeddrukmeting

De gevolgen van een hoge bloeddruk kunnen vrij ernstig zijn zoals o.a. een hersenbloeding, ernstige nierschade, en/of blindheid.

Vanaf heden hebben wij een bloeddrukmeter in huis. Uit vele onderzoeken is namelijk gebleken dat bij katten van 7 jaar en ouder een hoge bloeddruk (hypertensie) zeer vaak voorkomt. De reden daarvoor is dat oudere katten veelvuldig last krijgen van bijvoorbeeld schildklieraandoeningen en/of nieraandoening die dit kunnen veroorzaken.

Om een verhoogde bloeddruk vast te stellen, voordat deze schade veroorzaakt, raden wij aan om bij alle katten vanaf 7 -11 jaar jaarlijks de bloeddruk te laten meten. Vanaf 11 jaar is het advies om dit 2x in het jaar te doen.

Bij katten met de onderstaande aandoeningen raden wij altijd aan om een bloeddrukmeting te doen.

  • Nierfalen
  • Schildklierproblemen
  • Hartproblemen
  • Blindheid
  • Hersenbloedingsverschijnselen of klachten die daar op lijken.

Een bloeddrukmeting is een pijnloze ingreep, maar kost wel wat tijd.
We willen namelijk dat uw dier eerst wat op zijn gemak is aangezien stress de bloeddruk kan verhogen. We laten uw dier daarom vaak 15 minuten even rondlopen om zo tot rust te komen. De bloeddrukmeting zelf kost maar enkele minuten waarbij we 5 metingen doen. U als eigenaar kunt daar eventueel gewoon bij zijn. De bloeddrukmeting wordt in de meeste gevallen door de paraveterinair gedaan, de metingen worden vervolgens door de dierenarts geïnterpreteerd en met u besproken.
Natuurlijk kunnen we niet alle stress en spanning wegnemen maar hier wordt ook rekening mee gehouden met onze metingen. Daarnaast wordt bij het maken van de afspraak ook rekening gehouden dat er rust is in de praktijk en de patiënten niet hoeven te wachten.

Hierdoor is het alleen mogelijk om telefonisch een afspraak te maken voor een bloeddrukmeting (dus niet via onze online mogelijkheid een afspraak te maken)!