Sterilisatie van uw hond, ja of nee?
Gemiddeld wordt een hond 1 à 2x per jaar loops. Gedurende de loopsheid en de periode (2 maanden) daarna is de baarmoeder onder invloed van hormonen waarbij het slijmvlies dikker wordt. De periode daarna komt het slijmvlies weer tot rust maar wordt niet afgestoten. Dit gebeurt bij een teef die gedekt is maar ook bij niet gedekte teven, sommige van de laatste kunnen zich wel gedragen als een dragende teef (schijnzwangerschap).
Bij sterilisatie worden de eierstokken geheel verwijderd (het is dan ook in feite een castratie) en daardoor de hormoonproduktie weggenomen die de loopsheid veroorzaakt. Reden tot sterilisatie is de bovenstaande cyclus te doorbreken omdat na meerdere loopsheden de baarmoeder te veel slijmvlies veranderingen hebben doorstaan dat de slijmvlieslaag niet meer terug komt tot zijn oorspronkelijke staat en verdikt blijft. Hierdoor is de baarmoeder gevoeliger voor infectie en kan het ontwikkelen tot een baarmoederontsteking die vrijwel alleen operatief is te behandelen.
Schijnzwangerschap kan voor een teef (of eigenaar) dusdanig lastig zijn dat ze erbij gebaat is dat ze gesteriliseerd wordt.
Naast deze problemen is er het probleem van tumoren aan de tepelklieren. Naarmate de teef ouder wordt en vaker loops is geweest kunnen er onder invloed van de hormonen kwaadaardige cellen gaan ontwikkelen in het klierweefsel. Ruwweg kan gesteld worden dat tot de derde loopsheid deze ontwikkeling te beïnvloeden is door de teef te steriliseren maar daarna is dat risico dat ze tumoren zou krijgen niet meer te beïnvloeden.
De mogelijkheid van injecties tegen de loopsheid is alleen geïndiceerd bij teven, waarbij men niet wil dat ze loops wordt maar nog wel eventueel op latere leeftijd een nestje krijgt. Deze hormoon-injecties hebben dezelfde nadelen als het loops worden dus ook kans op baarmoederontsteking en tumoren van de tepels. Wij raden deze hormoon-injecties ook af.
Een hele enkele keer kan als gevolg van loopsheid of de hormoon-injecties tegen de loopsheid een suikerziekte ontwikkelen die steeds erger wordt na elke loopsheid of injectie en op den duur (al na een paar weken!) blijvend bestaat.
Nadelen van sterilisatie zijn er ook:
Ten eerste het anaesthesie risico. We doen er alles aan om dit te minimaliseren maar het dient vermeld te worden.
Ten tweede het risico van incontinentie maar dit komt zelden voor.
Ten derde de neiging tot overgewicht maar dit is goed te voorkomen door een aangepast dieet.
Tot slot:
We begrijpen dat het voor u een moeilijke keuze is maar neemt er rustig de tijd voor. Mocht u besluiten tot sterilisatie dan doen we dit bij voorkeur 3 maanden ná de eerste loopsheid (3 maanden opdat de baarmoeder en eierstokken geheel in rust zijn en daardoor het risico van complicaties minimaal is). Heeft u vragen, aarzel dan niet om ons te bellen of langs te komen.