Vuurwerkangst

vuurwerkIs je hond bang voor harde geluiden zoals vuurwerk maar ook voor bijvoorbeeld onweer?

We adviseren om meteen actie te ondernemen om vuurwerkangst te verminderen. Negeer je het gedrag dan is de kans groot dat zijn angst toeneemt.
Honden met een milde of gemiddelde vuurwerkangst kunnen vaak door de eigenaars zelf worden begeleid. Heeft je hond een vuurwerkfobie, dan is begeleiding van een dierenarts en eventueel een gedragstherapeut nodig. Ondersteuning met medicatie en gedragstherapie zal nodig zijn om de angstreactie van je hond voldoende te verminderen.
Ook bij een gemiddelde angstscore adviseren we om een gedragstherapie te volgen om te voorkomen dat de angst zich ontwikkelt tot een fobie. Hoe je je hond direct kunt helpen als hij angstig is en hoe je een gedragstherapie kunt uitvoeren lees je hieronder.

Algemene tips die u kunt toepassen om uw hond te ondersteunen.

  • Elke keer als je hond een hard geluid hoort en angstig reageert, verergert de angst omdat hij een negatieve ervaring opdoet. Je hond dwingen naar buiten te gaan als er bijvoorbeeld vuurwerk is met de bedoeling hem te laten wennen, heeft een tegengesteld effect: de hond wordt angstiger.
  • Voorkom blootstelling aan het angstaanjagend geluid zoveel mogelijk zodat er geen nieuwe negatieve ervaring wordt opgedaan. Ga bijvoorbeeld in een omgeving wandelen waar geen harde knallen zijn. Om snel resultaat te boeken, wordt je hond (in de ideale situatie) alleen tijdens de trainingssessies aan het geluid blootgesteld.
  • Probeer het geluidsniveau zoveel mogelijk te verminderen. Doe de rolluiken omlaag, sluit de buitendeuren en speel muziek om het geluid te camoufleren.
  • Kun je niet voorkomen dat je hond met het geluid wordt geconfronteerd, informeer dan bij je dierenarts of je hond extra ondersteuning nodig heeft zodat je zijn angst kunt verminderen en toch kunt trainen.
  • Verstopt je hond zich als hij het geluid hoort, laat hem dan in zijn schuilplaats liggen en probeer hem er niet uit te halen. Hij voelt zich er veilig.
  • Loopt hij onrustig heen en weer, open de deuren in huis zodat hij toegang heeft tot alle vertrekken en geen deuren vernielt. Sluit hem niet op in een kamer of in een bench en probeer zijn bewegingsvrijheid ook niet op een andere manier te beperken. Hij kan in paniek raken.
  • Wordt niet kwaad en straf je hond niet. Je maakt de situatie nog angstaanjagender.
  • Komt hij steun zoeken door bijvoorbeeld tegen je aan te liggen. Laat hem dan zijn gang gaan als het hem kalmeert. Gedraag je ontspannen en niet overdreven bezorgd. Ga niet uitgebreid troosten, maar steun hem wel.
  • Bij milde angstreacties kan een afleidingsmanoeuvre werken. Speel met je hond en doe heel vrolijk. Geef hem een kluif of een gevulde Kong. Ontspant hij niet, wil hij niet spelen of kauwen, stop dan en blijf niet aandringen. Breng hem eventueel naar zijn veilige haven.
  • Schrikt je hond tijdens het wandelen en herstelt hij niet maar blijft hij trekken aan de riem, hijgen of trillen, ga dan naar huis. Hij voelt zich er veiliger en zal sneller herstellen. Breng hem eventueel naar zijn veilige haven.

Zylkene

zylkeneZylkene is geschikt voor zowel honden als katten.
Het zorgt voor een natuurlijke rust tijdens stressvolle situaties.
Werkzame stof is alpha-casozepine wat zorgt voor een ontspannen gevoel zonder dat uw dier suf wordt.
Zylkene werkt het best als je minimaal twee weken voor oud en nieuw begint met toedienen.

Adaptil verdamper/spray of halsband.

Adaptil werk op basis van feromonen. Feromonen zijn lichaamseigen stoffen die door dieren worden afgescheiden en waarmee verschillende signalen (“boodschappen”) worden doorgegeven.
“Ceva Santé Animale” heeft het “Dog Appeasing Pheromone” nagemaakt. Dit feromoon maakt een moederhond aan om haar puppy’s gerust te stellen. Adaptil helpt de hond zich veiliger te voelen en sneller te herstellen na het schrikken.
Adaptil is verkrijgbaar als een verdamper, spray en halsband.
Gedurende de vuurwerkperiode kunt u bijvoorbeeld de verdamper in huis plaatsen om het gevoel van veiligheid te vergroten.

Feliway

Wanneer een kat kopjes geeft, doet het dit omdat het zich veilig en ontspannen voelt. Bij het geven van een kopje laat het ook een feromoon (zie Adaptil) achter: het “kopjes-feromoon”, dit feromoon betekent dat het zich veilig voelt. Wij ruiken dit niet maar een kat wel degelijk.
Bij “Ceva Santé Animale” is er een kopie van het “kopjes feromoon” gemaakt onder de naam “Feliway” en in een verdamper en spray verwerkt. Wanneer u Feliway in huis gebruikt voelt de kat zich daar dus veilig.
Begin 2 tot 4 weken voor oud nieuw met Feliway.
Tijdens vuurwerk kunt u dit toepassen zodat de kat minder snel schrikt en sneller herstelt na een knal.
adaptil en feliway
Voor meer informatie en een passend middel kunt u terecht bij ons aan de balie.
Of kijk op:
Adaptil.com (stress-lawaai)
Feliway.nl
Myhappypet.nl (goed in hun vel)