Sterilisatie poes

Sterilisatie van uw kat, ja of nee?

Gemiddeld wordt een kat elke 3 weken krols en duurt enkele dagen. Tijdens de krolsheid is de poes erg aanhankelijk maar tegelijkertijd wilt ze ook graag naar buiten. Ze mauwt veel, gaat liggen en de staart omhoog als u haar met name op de rug aait.

Bij sterilisatie worden de eierstokken geheel verwijderd (het is dan ook in feite een castratie) en daardoor de hormoonproduktie weggenomen die de krolsheid veroorzaakt. Reden tot sterilisatie is de bovenstaande cyclus te doorbreken omdat na meerdere krolsheden de baarmoeder te veel slijmvlies veranderingen hebben doorstaan dat de slijmvlieslaag niet meer terug komt tot zijn oorspronkelijke staat en verdikt blijft. Hierdoor is de baarmoeder gevoeliger voor infectie en kan het ontwikkelen tot een baarmoederontsteking die vrijwel alleen operatief is te behandelen (net als bij de hond).

Naast deze problemen is er het probleem van tumoren aan de tepelklieren. Naarmate de poes ouder wordt en vaker krols is geweest kunnen er onder invloed van de hormonen kwaadaardige cellen gaan ontwikkelen in het melkklierweefsel. In tegenstelling tot de teef is deze ontaarding ook op latere leeftijd te beïnvloeden.

Een andere reden is (lijkt misschien wat overdreven) het feit dat er elk jaar weer veel te veel kittens zijn die niet meer een tehuis vinden en moeten worden opgenomen door de Dierenbescherming en in uiterste noodzaak mogelijk geëuthenaseerd, hetgeen we willen voorkomen.

De mogelijkheid van tabletjes of injecties tegen de krolsheid is alleen geïndiceerd bij poezen, waarbij men niet wil dat ze krols wordt maar nog wel eventueel op latere leeftijd een nestje. Deze hormoon-tabletten en -injecties hebben dezelfde nadelen als het krols worden dus ook kans op baarmoederontsteking en tumoren van de tepels. Wij raden deze tabletten en injecties ook af.

Nadelen van sterilisatie zijn er ook:

Ten eerste het anaesthesie risico, we doen er alles aan om dit te minimaliseren maar het dient vermeld te worden.
Ten tweede de neiging tot overgewicht maar dit is goed te voorkomen door een aangepast dieet.

Tot slot:

We begrijpen dat het voor u een moeilijke keuze is maar neemt er rustig de tijd voor. Mocht u besluiten tot sterilisatie dan doen we dit bij voorkeur na de krolsheid opdat de baarmoeder en eierstokken geheel in rust zijn en daardoor het risico van complicaties minimaal is. Heeft u vragen, aarzel dan niet om ons te bellen of langs te komen.