Baarmoederontsteking

Niet gesteriliseerde poezen, honden en konijnen maken meer kans op ontsteking van de baarmoeder.

Gelukkig komt dit niet meer zo vaak voor als vroeger, omdat de meeste vrouwelijke dieren tegenwoordig gecastreerd (“gesteriliseerd”) worden.

Een baarmoederontsteking ontstaat door een hoge en lange progesteron aanmaak tijdens de cyclus (progesteron is het “zwangerschapshormoon”), hierdoor verandert het baarmoederslijmvlies en is het gevoelig voor bacteriën vanuit de vulva of vanuit het bloed. Door de ontsteking word er pus geproduceerd waarmee de baarmoeder zich vult. Met name dieren met lange of onregelmatige cyclussen, schijnzwangerschap of na het gebruik van anticonceptie middelen zien we een verhoogd risico. Ook na de dracht zien we vaker baarmoederontsteking ontstaan.

Er zijn twee soorten baarmoederontstekingen. Eén waarbij de baarmoedermond open staat waardoor er uitvloeiing te zien is vanuit de vulva. De andere vorm is waarbij de baarmoedermond gesloten is en zie je geen uitvloeiing. Beide vormen zijn spoedgevallen maar bij de gesloten baarmoedermond is de diagnose lastiger en bestaat er een kans dat de baarmoeder zal scheuren en de pus in de buikholte terecht komt wat een fatale afloop heeft.

De symptomen van een baarmoederontsteking zijn:

  • veel drinken en veel plassen
  • weinig tot geen eetlust
  • lusteloos
  • wel of geen uitvloeiing vanuit de vagina
  • koorts

Behandeling:

De enige oplossing van een baarmoederontsteking is een operatie waarbij de volledige baarmoeder word verwijderd. De risico’s van deze operatie zijn groter dan bij een castratie van een gezond jong dier vanwege de slechtere conditie, ziekte en kans op infectie. Ook bestaat de kans dat de baarmoeder scheurt tijdens de operatie doordat de baarmoederwand dunner en zwakker is geworden.

Na de operatie is het herstel spoedig afhankelijk van de conditie vóór de operatie maar zal wel nog een aantal dagen antibiotica en pijnstillers/ontstekingsremmers krijgen.

Wij adviseren daarom altijd om uw teef, poes of konijn op jonge leeftijd te “steriliseren”.