Sterilisatie konijn

Sterilisatie van uw konijn, ja of nee?

We spreken van een sterilisatie als een vrouwelijk konijn geholpen wordt. Eigenlijk is het een castratie want je haalt de eierstokken (en de baarmoeder) weg. Het is verstandig om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren, u voorkomt hiermee dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor of een ander baarmoederprobleem krijgt.

We zetten de redenen om een konijn te laten steriliseren op een rij:

  • Het voorkomen van …:
    • … ongewenste dracht
    • … hormonale problemen
    • … baarmoederontstekingen
    • … tumoren in de baarmoeder
  • Verminderen van agressiviteit.

Uit de literatuur komt naar voren dat baarmoedertumoren vaak voorkomen. Wij adviseren om zowel de eierstokken als de baarmoeder weg te halen bij een sterilisatie. Vooral bij oudere konijnen is het gevaar aanwezig dat eenmaal ontstane tumorcellen toch door kunnen groeien in de baarmoeder als alleen de eierstokken zijn weggehaald.
De tumor kan uitzaaien door de rest van het lichaam. Als een konijn moeite heeft met ademhalen en er is een verdenking van een baarmoederprobleem, dan moer er een röntgenfoto gemaakt worden van de borstholte om te zien of er tumor uitzaaiingen in de longen te zien zijn. Als dat zo is dan moet het konijn niet aan de baarmoeder worden geopereerd vanwege de slechte prognose.

Kosten

Omdat een konijn en een kat soms even groot zijn en eenzelfde aaibaarheidsfactor hebben vergelijkt men de operatie (en de kosten) vaak met die bij de kat maar dat is niet het geval. Bij het konijn worden de eierstokken én de baarmoeder verwijderd. Dit is geen eenvoudige operatie in tegenstelling tot bij de kat waarbij in principe alleen de eierstokken worden verwijderd. Daarbij is de baarmoeder bij het konijn een veel gecompliceerder orgaan en lastiger te verwijderen dan bij de kat. De kosten zijn bij ons daarom hoger dan u vaak bij de gemiddelde dierenarts ziet.