Plaskater

Inleiding

Plashouding kat
Plashouding bij normale kat en plaskater
Blaasontstekingen komen bij katten vaak voor. Vaak is het een chronisch of telkens terugkerend probleem bij katten. Vanwege het chronische karakter van blaasproblemen is het moeilijk om de oorzaak van het blaasprobleem op te sporen.
Een "plaskater" is een kater die niet meer kan plassen omdat de plasbuis is afgesloten en daardoor zijn blaas niet meer kan ledigen.

Symptomen

De symptomen zijn: onrust, vaak proberen plasjes doen, bloed bij het persen. Meestal is de kat niet ziek, soms zal de kat klaaglijk miauwen bij het proberen te urineren en bij het oppakken. Uiteindelijk wordt de kat sloom en kan gaan braken, dit is een teken dat de nieren niet meer hun werk kunnen doen.
Uw dierenarts kan een grote, gespannen en pijnlijke blaas voelen bij het klinisch onderzoek.

Oorzaken

Blaasgruis

Blaasgruis is de meest voorkomende oorzaak. Blaasgruis bestaat uit kristallen van mineralen. Het gruis ligt als fijn zand op de bodem van de blaas en irriteert/beschadigt de blaaswand en veroorzaakt zo een blaasontsteking. Het gruis vormt samen met wat ontstekingsmateriaal een cementachtig "plugje" en kan in de plasbuis vast lopen.

Blaassteen

Een blaassteen is gevormd uit een samenklontering van kristallen met soms grillige vormen die voor veel pijn kan zorgen. Een klein steentje kan vastlopen in de plasbuis. Soms is een steen goed te voelen in de blaas bij een klinisch onderzoek.

Behandeling

Omdat de nieren hun werking niet kunnen doen ontstaat er schade aan de nieren én kan de kater zelfs overlijden als er niet op tijd wordt ingegrepen.

De behandeling bestaat uit het legen van de blaas door middel van katheteriseren of aanprikken met een naald van buiten af.