Overlijden van uw dier

Er komt een tijd dat u afscheid zal moeten nemen van uw hond of kat.

Wegens ernstige ziekte of pijn, als het dier al erg oud is en zichtbaar geen plezier meer heeft in het leven. Er komt een moment dat u moet besluiten dat uw dier erbij gebaat is om in te laten slapen. Helaas ook soms bij gedragsafwijkingen of als de kosten te hoog worden.

Wat de reden ook is, of het nu een natuurlijke dood is of dat u kiest voor euthanasie, het valt altijd zwaar en op zo’n moment is niet iedereen bij machte om te beslissen wat te doen nadat het dier is overleden. Er zijn een aantal opties:

Destructie

In dit geval wordt u dier met allerlei andere dieren en dierlijk afval verwerkt en verbrand.

Crematie

Bij crematie wordt het dier ook verbrand maar niet behandeld als “afval”: het wordt verbrand met andere honden of katten en de as wordt verwerkt of uitgestrooid over zee. Bij een individuele crematie kunt u de as terug ontvangen.

Begraven

Er zijn een klein aantal plaatsen in Nederland waar u uw dier kunt laten begraven. Begraven in uw eigen tuin mag niet in alle gevallen. Voor Lansingerland geldt (2018): U mag een overleden dier begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

Donatie

Nu kunt u er ook voor kiezen uw dier aan de faculteit af te staan in het kader van het Dierdonorcodicil. Daarbij worden overleden huisdieren, met toestemming van de eigenaar, ingezet voor practica bij de faculteit Diergeneeskunde.

– Aangesloten dierenklinieken

In de regio Utrecht zijn diverse dierenklinieken aangesloten. U kunt een dierenkliniek in deze regio zoeken met dit handige landkaartje (stukje naar beneden scrollen). Vanaf 1 juni 2015 is het mogelijk voor dierenklinieken zich aan te melden bij het dierdonorcodicil. Aanmelden is mogelijk in de volgende regio’s: Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Dalfsen, Deventer, Epe, Haaksbergen, Heerde, Hellendoorn, Hof van Twente, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Voorst, Wierden en Zutphen. Dierenklinieken kunnen zich aanmelden via een mail naar ddc@proefdiervrij.nl.

– Vervoer van overleden dieren

Overleden huisdieren kunnen niet door hun eigenaren rechtstreeks worden aangeboden, dit gaat altijd via de deelnemende dierenartsen. Overleden dieren in regio Utrecht en Deventer worden door de faculteit Diergeneeskunde opgehaald. Overleden dieren uit andere regio’s moeten zelf naar de faculteit Diergeneeskunde gebracht worden. Lees meer over het codicil op de site van Proefdiervrij.

Staat uw dierenarts er niet bij? Laat dan uw eigen dierenarts contact opnemen met de faculteit (het juiste telefoonnummer is bij uw dierenarts bekend). Samen kunnen zij bepalen of uw dier aan de voorwaarden voldoet.