Pup kopen uit buitenland

Pas op met Oost-Europese Puppies

Elk jaar worden duizenden puppy’s onder slechte omstandigheden vanuit Oost-Europa ingevoerd in Nederland. Regelmatig gaan er onderweg dieren dood vanwege slechte omstandigheden tijdens transport of later omdat ze niet of niet goed zijn gevaccineerd tegen hondenziektes. Daarnaast kunnen de hondjes erfelijke problemen hebben, zoals aandoeningen aan de heupen (HD). We komen ze met enige regelmaat tegen in de praktijk. Als je een pup ziet binnenkomen met een paspoort uit een Oost-Europees land, dan ben je al bijna geneigd om te denken: daar gaan we weer.

De hondjes worden vaak voor relatief lage prijzen aangeboden via internet. Wie reageert op zo’n advertentie en bij de handelaar komt, krijgt vaak de moeder niet te zien. Dat is al een teken dat er iets mis kan zijn. Wie alsnog “smelt” voor een puppy kan daarmee ook een flinke financiële strop oplopen door de kosten van de dierenarts.

Dierenartsen adviseren dan ook om alleen met een goede voorbereiding een hond te kopen.
Een hond van een betrouwbaar adres is waarschijnlijk duurder, maar het voorkomt veel ellende.

Tips voor een veilige aankoop

  • Vraag de handelaar altijd of je de moeder en de puppy samen mag zien. Let er vooral op of de moeder liefdevol met haar puppy omgaat. Besnuffelt ze het jonge dier, likt ze hem, maken ze geluidjes van onderlinge herkenning? Doet de puppy pogingen om bij de moeder te drinken? Indien dit niet het geval is, zou je daaruit mogen afleiden, dat dit niet de echte, liefdevolle moeder van de puppy is.
  • Koop onder geen enkele voorwaarde een hond uit medelijden! Stel kritische vragen! Terwijl je misschien zou denken dat je een puppy “redt”, draag je er slechts toe bij dat nog talloze andere honden ditzelfde lot moeten ondergaan. Bespaar honderden andere honden dit lot en help voorkomen dat nog meer moeders hun dagen als broedmachine in gruwelijke omstandigheden moeten slijten.
  • Voorkom impulsaankopen!  Ga een aantal keren terug naar de fokker om te kijken hoe het met de pup gaat. Een goede fokker zal ook vragen stellen. Hoe je woont, hoe je gezin is samengesteld en of je de hond voldoende aandacht kunt geven.
  • Is bij de hond een chip aangebracht? Met behulp van zo’n chip kan de herkomst van de hond worden geverifieerd. Het is verplicht dat alle puppy’s vanaf 7 weken zijn gechipt. Vraag voor je een dier koopt of men het chipnummer van de puppy kan laten zien in het paspoort, dat in het land van herkomst is uitgegeven en dat men je samen met de hond moet overhandigen. Elke dierenarts kan eenvoudig controleren of de chip geregistreerd is en soms ook waar dat is gebeurd.

Lees hier verder